Filtriranje Odaberi kategoriju

Sve što #ClanObitelji treba - ostvari 10% popusta na 5400+ proizvoda uz promo kod PHS-TRAVANJ24  Kreni>

0 kom 0,00 0
Datum objave: 27.01.2021

Smiju li psi jesti maslac od kikirikija?

O čemu moramo voditi računa kod maslaca od kikirikija?

Mnoge marke maslaca od kikirikija sadrže dodane sastojke koji su nezdravi, pa čak i štetni za pse. Neki maslaci od kikirikija uključuju umjetni zaslađivač zvan ksilitol, koji je izuzetno toksičan za kućne ljubimce.

Maslac od kikirikija često sadrži dodani šećer koji može pridonijeti debljanju. Također, obično sadrži dodatnu sol zbog koje sadrži visoke razine natrija i određene masnoće, poput palminog ulja. Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju provjeriti kod svog veterinara je li maslac od kikirikija prihvatljiv za njihovog ljubimca, posebno za one kućne ljubimce koji imaju neki problem sa zdravljem.

Mogu li psi jesti maslac od kikirikija?

Iako postoje razlozi za oprez pri hranjenju Vašeg psa ovom ljepljivom poslasticom, vijesti nisu sve loše. Prirodni maslac od kikirikija izvrstan je izvor proteina, vitamina B i E i zdravih mononezasićenih masti. Puno je komercijalnih poslastica s maslacem od kikirikija koje mogu biti zabavne za vašeg ljubimca. Ali kao i kod svih poslastica, trebale bi biti ograničene na 10% dnevnih kalorija kako ne bi narušile nutricionističku ravnotežu. Ako je vaš pas lud za maslacem od kikirikija, može ga jesti umjereno, sve dok pažljivo provjeravate sastojke i provjerite ga kod svog veterinara. Potražite potpuno prirodni, neslani maslac od kikirikija koji navodi kikiriki kao jedini sastojak.

Maslac od kikirikija mogli biste napraviti i kod kuće jednostavnim mljevenjem kikirikija u procesoru hrane. Ako odlučite krenuti ovom rutom, pribavite kikiriki iz pouzdanog izvora. Kikiriki pronađen u prirodi ponekad može na sebi imati gljivicu zvanu Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus, gljivu koja proizvodi aflatoksine (toksine koji proizvode rak). Zbog toga se hrana poput kikirikija i maslaca od kikirikija za ljudsku prehranu kontrolira, kako bi se smanjio rizik za ljude.

Imajte na umu da previše dobrih stvari nije dobro za vašeg psa. Između visokog sadržaja masnoća i kalorija te prijetnje aflatoksinima, najbolje je ograničiti čak i prirodni ili domaći maslac od kikirikija na povremenu poslasticu.

Alergije na kikiriki u pasa

Iako je to rijetko, neki psi mogu razviti alergiju na kikiriki. Anafilaktički šok i otežano disanje mogu se pojaviti kod pasa s alergijama na kikiriki, ali ova vrsta reakcije najčešće se javlja kao posljedica ugriza ili uboda insekata ili reakcije na lijekove. Ponekad će alergije rezultirati oticanjem lica ili kožnim reakcijama. Ako primijetite ove simptome nakon što ste psu dali maslac od kikirikija, odmah ga prestanite hraniti maslacem od kikirikija i obratite se veterinaru koji vam može pomoći utvrditi je li vaš pas alergičan na kikiriki ili nešto drugo. To je, također, razlog zašto je uvijek dobro posavjetovati se s veterinarom prije nego što psa nahranite bilo čime. Budući da alergije na kikiriki mogu biti ozbiljne kod djece i odraslih, te osobe trebaju biti oprezne kako bi izbjegle kontakt s kućnim ljubimcima koji su možda konzumirali maslac od kikirikija. Rizik da ostaci kikirikija mogu završiti na krznu također je još jedan stvarni rizik za ljude s teškim alergijama na kikiriki.

Kako možete vašeg psa nagraditi maslacem od kikirikija?

Evo nekoliko zabavnih načina da svom psu date jednu od najukusnijih ljudskih poslastica koju psi mogu jesti:

  • Učinite lijekove zabavnima: ako vaš pas mrzi uzimati lijekove, sakrijte tablete u prirodni maslac od kikirikija kako biste bili sigurni da će ga progutati.
  • Zasladite zabavu: Upotrijebite maslac od kikirikija kako biste napunili igračku za poslastice i pustite da se vaš pas zabavlja duže vremena.

Sve dok je kikiriki jedini sastojak, Vaš pas koji voli maslac od kikirikija ne mora ga se u potpunosti odreći. Izmijenjivanje povremenog davanja maslaca od kikirikija sa zdravim poslasticama učinit će ih zadovoljnima.

Komentari 0
Pošalji svoj komentar

Tvoja ocjena

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Drugi su komentirali
Trenutno nema komentara
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid
Zendesk LiveChat
Google Ads

Google tag manager
Google ecommerce
Facebook pixel