Filtriranje Odaberi kategoriju

Sve što #ClanObitelji treba - ostvari 10% popusta na 5400+ proizvoda uz promo kod PHS-TRAVANJ24  Kreni>

0 kom 0,00 0
Datum objave: 20.05.2020

Odlučili ste nabaviti novog psa? Što sad?

Obiteljski sastanak

Pas je velika obaveza, pa prije nego se odlučite na taj korak, budite sigurni da se svi ukućani slažu sa dolaskom novog člana. Odlučite tko će biti glavni za brigu o novom članu, da ne bi gubili vrijeme na dogovore dok Vaš pas čeka pred praznom zdjelicom. Dogovorite pravila kako pas ne bi bio zbunjen. Smije li na kauč ili na krevet? Gdje će spavati? Smije li ulaziti u sve prostorije?

Nekoliko stvari koje će vam trebati:

 

Pripremite svoj dom za dolazak novog ljubimca

Ovo može biti malo kompliciranije ukoliko uzimate štene. Oni mogu biti prvaci u grickanju i žvakanju kao i u bavljenju stvarima koje nisu njima namijenjene. Bez obzira na dob Vašeg novog ljubimca, bilo bi dobro organizirati neke stvari unaprijed.

Omogućite privremeno neki prostor ili dio prostorije za vašeg psa ili štene gdje ne mogu uništiti vaše stvari ili pojesti nešto što bi im moglo naštetiti. U takvom prostoru neka borave dok niste s njima da bi izbjegli nezgode tijekom učenja na život u novom prostoru.

Odaberite prostoriju koja se nalazi u centralnom dijelu stana ili kuće da se vaš pas ne bi osjećao izolirano, te koji je lako održavati čistim. Budite sigurni da ste uklonili sve što bi mogli prožvakati ili uništiti.

Uklonite iz njihovog dosega sve što bi im moglo naškoditi (lijekove, razne kemikalije, neke biljke...).

Organizirajte čuvanje i brigu o psu

Bilo bi idealno kada bi mogli u prvim danima ostati doma sa psom par dana kako bi se vaš pas osjećao sigurnije i da se počne navikavati na život u novom domu. Zajednički boravak prvih dana pomoći će da se bolje povežete sa psom, što će vam kasnije olakšati trening i učenje Vašeg psa.

Ukoliko nemate mogućnost uzeti par dana slobodno, osigurajte si pomoć. Pitajte obitelj ili prijatelje da Vam pomognu ili se raspitajte o profesionalnim šetačima pasa ili vrtićima za pse.

Raspitajte se o dobrim trenerima pasa ili školicama za pse

Grupni satovi poslušnosti su odlični da bi se povezali sa svojim novim psom i da još bolje naučite kako komunicirati i trenirati s njima. Takvi satovi su preporučljivi pogotovo za štenad, jer pružaju štencu priliku da nauči da mu bude ugodno u društvu drugih pasa i ljudi, što je bitno u odrastanju pasa u gradovima i urbanim sredinama.

Organizirajte put doma

Zamolite nekoga da ide s vama kada idete po Vašeg psa. Psi koji se nikada nisu vozili u autu mogu neugodno reagirati na vožnju, postati nervozni ili se uplašiti.

Zamolite nekoga da sjedi pored psa na putu doma, kako bi spriječili da Vas pas omete u vožnji.

Ukoliko je pas naviknut na boks, smjestite boks sa psom u auto i osigurajte da ne bi došlo do pomicanja boksa unutar auta.

Pas je došao kući

Nakon što ste odradili prvu vožnju autom i ušetali u njegov novi dom, počinje period prilagodbe i za psa i za Vas. Ovo vrijeme je važno, jer Vaš pas dobiva prve dojmove svog novog doma. Neka prvi dojmovi budu dobri. Počnite s učenjem/treningom.

Što ranije počnete, bit će lakše psu da se nauči lijepo ponašati i da bolje zapamti naučeno. Dvije najvažnije stvari koje je dobro da ih naučite su ponašanje u kući i socijalizacija, da se osjećaju ugodno u blizini drugih ljudi i pasa.

Postavite rutinu

Rutina pomaže vašem psu kod učenja ponašanja u kući i djeluje ohrabrujuće na njega.

Napravite raspored šetnji, obroka, izlazaka za vršenje nužde, igranja i pokušajte ga se pridržavati.

Da biste što bolje napravili raspored, prilagodite ga Vašem psu. Vodite računa radi li se o štenetu koje mora češće ići van obavljati nuždu, češće dobivati obroke. Također vodite računa o tome je li Vaš pas aktivnijeg ili mirnijeg temperamenta.

Pronađite veterinara

Vrlo je važno da prvi posjet vašeg šteneta veterinaru prođe ugodno, tako da kasnije ne bude problema.

Kada ste našli veterinara, kontaktirajte ga i zakažite Vaš prvi pregled te cijepljenje i čipiranje ukoliko je potrebno.

I ono najvažnije...

Volite ga. Pružite mu ljubav i tretirajte ga kao člana obitelji. Pas, kao ni jedan drugi kućni ljubimac, nije igračka i nije sredstvo za zabavu. Donijeti će vam toplinu, društvo i brojne nezaboravne trenutke. Pružite i vi njemu isto. Budite odgovorni prema njemu i ne zanemarujte njegove potrebe.

Prvi tjedni vašeg psa u novom domu bit će puni raznih prilagodbi, njegovih i Vaših.

Ovaj period može biti puno lakši ukoliko neke stvar organizirate i napravite unaprijed.

Znate nekoga tko nabavlja novog psa ili razmišlja o tome? Pošaljite mu ovaj članak ????

Komentari 0
Pošalji svoj komentar

Tvoja ocjena

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Drugi su komentirali
Trenutno nema komentara
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid
Zendesk LiveChat
Google Ads

Google tag manager
Google ecommerce
Facebook pixel