Filtriranje Odaberi kategoriju

Sve što #ClanObitelji treba - ostvari 10% popusta na 5400+ proizvoda uz promo kod PHS-TRAVANJ24  Kreni>

0 kom 0,00 0
Datum objave: 14.01.2021

Nova pravila za cijepljenje pasa protiv bjesnoće

Preventivna medicina najvažnija je stvar koju možete učiniti kako biste osigurali da Vaš ljubimac ostane sretan i zdrav, a odgovarajuća cijepljenja presudan su dio toga.

Budući da je bjesnoća toliko ozbiljna, smrtonosna bolest, a cijepljenje je jedini način da Vi i Vaš ljubimac budete sigurni, većina država ima zakone i propise koji se odnose na cjepiva protiv bjesnoće kod kućnih ljubimaca.

U Republici Hrvatskoj tako postoji „Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti“, koja se donosi na početku svake godine za tu godinu te određuje dinamiku tj. učestalost cijepljenja životinja.

U 2020. godini propis je glasio ovako:

  • Članak 3 („Bjesnoća“) iz naredbe za 2020.
(2) Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 365 dana.

S novom 2021. godinom članak se mijenja:

  • Članak 3 („Bjesnoća“) iz naredbe za 2021.
(2) Svi psi stariji od tri mjeseca tijekom 2021. godine moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, pri čemu u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

Sudeći po naredbi, propisani rok za cijepljenje unutar 365 dana više ne postoji. Svi su psi, stariji od 3 mjeseca, obavezni cijepiti se u 2021. godini, a sljedeće cijepljenje moraju obaviti prema datumu koji je sukladan trajanju imunosti danog cjepiva, koje propisuje proizvođač. 

*Puno je neodgovorenih pitanja ostalo usprkos ovoj naredbi te je ovo isključivo naše tumačenje promjena u naredbi. Ne želimo nikoga dovesti u opasnost ili situaciju da krši zakon, pa Vas stoga molimo da sami pažljivo pročitate i protumačite naredbu te da se obavezno posavjetujete sa svojim veterinarom na Vašem sljedećem zakazanom terminu cijepljenja Vašeg psa.

Molimo Vas da se svakako konzultirate sa Vašim veterinarom o obvezi cijepljenja Vašeg ljubimca s obzirom na promjene u naredbi. Pogledajte obavezno datum u knjižici koji vam je sada upisan kada Vaš ljubimac mora biti ponovno cijepljen te dogovorite termin kod Vašeg veterinara.

Kako djeluju cijepljenja?

Neke bolesti mogu biti opasne, posebno za mlade kućne ljubimce, pa su cijepljenja presudni dio zaštite. Prvo, pogledajmo kako djeluje imunološki sustav kod kućnih ljubimaca. Kada strani organizam, poput virusa ili bakterija, uđe u tijelo Vašeg ljubimca, njegov imunološki sustav razvija antitijela za borbu protiv bolesti. Nakon što tijelo stvori protutijela, Vaš ljubimac vjerojatno više neće biti zaražen istim tim sojem, jer će ga tijelo odmah prepoznati i uništiti.

Cjepivo se sastoji od malih čestica virusa ili bakterija koje su izmijenjene tako da ne uzrokuju aktivnu bolest, ali antigen ostaje netaknut da stimulira imunološki sustav.

Koliko često moj ljubimac treba biti cijepljen?

Iako neka cjepiva protiv bjesnoće imaju period imunosti od godinu dana, druga imaju period od dvije ili tri godine. Neke države zahtijevaju godišnje cijepljenje bez obzira na propisani period imunosti od strane proizvođača cjepiva. S novom godinom došlo je promjene u zakonskoj regulativi Hrvatske.

Nakon ovogodišnjeg cijepljenja više ne morate cijepiti psa svake godine, već ovisno o uputama proizvođača svakog pojedinog cjepiva. Upitajte Vašeg veterinara koliki je period imunosti cjepiva za Vašeg psa.

Bez obzira koliko često Vaš ljubimac treba cijepljenje protiv bjesnoće (svake 1, 2 ili 3 godine), ipak biste trebali zakazati godišnje sistematske preglede svom krznenom prijatelju. Redoviti sistematski pregledi najvažnija su preventivna mjera koju možete pružiti svom ljubimcu, dok je cijepljenje samo jedna komponenta takvih posjeta. Budući da kućni ljubimci ne pokazuju uvijek znakove rane bolesti, godišnji ili dvogodišnji pregledi vitalni su za održavanje Vašeg ljubimca u optimalnom zdravlju, bez obzira na to koliko se često provode cijepljenja.

Od čega cijepljenje protiv bjesnoće štiti mog ljubimca?

Redovito cijepljenje kućnog ljubimca protiv bjesnoće osigurava zaštitu od bolesti koja se prenosi ugrizom divlje životinje ili druge životinje koja nosi bjesnoću. Ovisno o zakonima Vaše države, Vaš će ljubimac iz sigurnosnih razloga vjerojatno trebati biti u karanteni neko vrijeme nakon ugriza, ali ne bi trebao razviti bolest zbog jakih antitijela nastalih kao posljedica cijepljenja.

Više o bjesnoći možete pročitati ovdje: Bjesnoća - Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Molimo razgovarajte sa svojim veterinarom o najboljem protokolu cijepljenja za Vašeg određenog ljubimca, mjesta i načina života.

Imate prijatelje koji su vlasnici pasa? Podijelite ovaj članak s njima i pobrinite se da i oni saznaju ovu novost!

Komentari 3
Pošalji svoj komentar

Tvoja ocjena

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Drugi su komentirali
Dragica cehic 14.11.2021.
Moj pas je cijepljen 15 01 2020 kad bi ponovo trebao bit cijepljen
Ivan Milčić 19.06.2021.
Imam dva lovački psa oštenjeni 2008 god,redovito cijepljeni svake godine dok su išli u lov.Poslijednje dvije god.nevodim ih u lov obadva psa nečuju skoro ništa jedan ima bjelo oko i nevidi ništa obraćao sam se svom veterinaru za lijek ali nije pomoglo,sada su kućni ljubimci i ne izlaze van.Veterinat hoće da cijepi pitam Vas zar se nemožem osloniti na novi zakon ipreskočit cijepljenje.
Zeljka Djogovic 14.01.2021.
Pozdrav, glupo je da moj pas koji od 2015.prima svake godine cjepivo kojem je rok 3 godine, i da je sad izasao zakon i da opet mora primiti to isto cjepivo i onda nece morati tri godine.a buduci je vec star mozda iduce nece ni dozivjeti.... Ali eto da netko ne bude zakinut ocito za placu..
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid
Zendesk LiveChat
Google Ads

Google tag manager
Google ecommerce
Facebook pixel