Filtriranje Odaberi kategoriju

Sve što #ClanObitelji treba - ostvari 10% popusta na 5400+ proizvoda uz promo kod PHS-TRAVANJ24  Kreni>

0 kom 0,00 0
Datum objave: 30.12.2020

Kako zaštititi ljubimce uslijed potresa?

  1. Ove smo godine, na žalost, jako dobro osjetili da nas potres može pogoditi bilo kad i bilo gdje. Kada se ta nepomična, čvrsta zemlja iznenada počne pomicati ispod nas, može biti zaista zastrašujuće i opasno. Ne sviđa se nama, ne sviđa se vama, a ne sviđa se ni našim ljubimcima.

    Zato smo odlučili sastaviti ovaj kratki vodič, kako bismo pomogli vama i vašim ljubimcima da ostanete sigurni uslijed potresa.

    Ukratko: pripremite paket, napravite plan i pripremite svog ljubimca. Možete vi to!

  2. 1. Korak: Pripremite paket

Kao što bi ste vi trebali imati paket za sigurnost uslijed potresa, i vaš ljubimac treba isto. Većina potrepština su slične našima, kao što su hrana, voda i paket prve pomoći za ljubimce. Vaš ljubimac će vjerojatno biti uznemiren, pa pripremite poslastice, igračke, dekice i bilo što drugo što bi ga moglo umiriti.

Paket prve pomoći mora obavezno sadržavati zavoje i dezinfekcijsko sredstvo. Bilo bi dobro uključiti i zaštitne cipelice koje možete obuti ljubimcu da ga poštedite gaženja po staklu i sličnom otpadu nastalom u potresu.

Savjetujemo da u paketu imate kopije slika i nalaza te zapise o cijepljenju. Ako izgubite ljubimca, dijeljenje ovih informacija sa skloništima za životinje pomoći će vam u potrazi.

Ne zaboravite računati i na odlaganje otpada. Na primjer, ako imate psa, trebati će vam dodatne vrećice. Ako imate mačku, pripremite podloge na koje joj možete staviti pijesak.

Svaki ljubimac je drukčiji i trebao bi imati paket prilagođen svojim potrebama. Možete početi sa osnovnim stvarima, ali se pobrinite da imate proizvode namijenjene specifičnim potrebama vašeg ljubimca. Svakako se pobrinite da imate njihove lijekove, te najdraže igračke i poslastice koje će pomoći umirivanju ljubimca.

Spremite to na dostupno mjesto. Trebali biste to moći samo zgrabiti i otići, jednako kao i sa vašim vlastitim paketom.

  1. 2. Korak: Napravite plan

Teško je predvidjeti kada će se katastrofa dogoditi. Možda nećete biti sa svojim ljubimcem kada se dogodi, zato je uvijek dobra ideja poznavati susjede. Dogovorite se kako možete pomoći jedni drugima tijekom hitnih situacija. Pitajte ih mogu li (nakon što zbrinu sebe i svoju obitelj) provjeriti stanje vašeg ljubimca i pričuvati ga dok vas nema.

Još jedan od načina za pripremiti se je naučiti kako davati prvu pomoć ljubimcu. Detaljne upute za prvu pomoć psima i mačkama, sa videom, pronaći ćete ovdje.

  1. 3. Korak: Pripremite svog ljubimca

Čipirajte svog ljubimca i potvrdite da su informacije na čipu točne. To može znatno olakšati pronalaženje izgubljenog ljubimca. Čip će poslužiti kao definitivni dokaz vlasništva i pomoći spriječiti krađu ili preprodaju vašeg ljubimca. Skloništa za životinje i veterinari lako mogu očitati čip i pronaći vas putem informacija na njemu.

Također, pobrinite se da vaš ljubimac nosi ogrlicu i privjesak sa vašim aktualnim kontakt informacijama.

Kako mogu pomoći svom ljubimcu tijekom potresa?

Najbitnije je da prvo potražite sigurnost za sebe. Uvjerite se da je struktura u kojoj se nalazite sigurna te da i sami niste ozlijeđeni. Ne možete zaštititi svog ljubimca ako ste sami u opasnosti.

Ostanite smireni. Iako potres možda nije prouzročio veliku materijalnu štetu ili glasne zvukove razbijanja, vaš ljubimac i dalje može osjetiti vašu povišenu razinu stresa i tjeskobe. Smirivanje sebe i svoje obitelji može pomoći smirivanju vašeg ljubimca.

Znajte što očekivati. Ako ste ikada proveli Novu godinu sa svojim ljubimcem, znate da vjerojatno ne uživaju u buci i glasnim zvukovima. Od potresa možete očekivati sličnu reakciju. Ljubimac će se najčešće glasati i tražiti sigurno mjesto za pobjeći, tako da se upoznajte sa mjestima na kojima se vole skrivati.

Sjetite se provjeriti po čemu su gazili. Staklo u šapicama je jedna od najčešćih ozljeda nakon potresa, pa pripazite na šapice svog ljubimca. Držite ih podalje od mjesta gdje može biti prolivenih kemikalija, razbijenog stakla ili bilo čega što im može nauditi. Ako se ipak porežu, ne zaboravite dezinficirati ranu prvom prilikom.

Što napraviti ako izgubim ljubimca?

Jedan od najvećih rizika za ljubimce uslijed potresa je da se mogu izgubiti. Uznemirena životinja može pobjeći kada se zidovi, vrata ili prozori otvore.

Ako se vaš ljubimac izgubi, kontaktirajte lokalne službe za zaštitu životinja i pitajte je li ga netko doveo ili pokupio. Nakon većih katastrofa, službe za zaštitu životinja znaju postaviti privremena skloništa za životinje gdje ih fotografiraju i objavljuju online. Ovo se događa samo u težim slučajevima katastrofe, te je vjerojatnije da ćete sami morati obići skloništa i potražiti svog ljubimca.

Još jedna mogućnost je da ga je pokupio susjed. U ovim slučajevima ogrlica, privjesak s informacijama ili mikročip postaju zaista korisni. Vaš susjed puno će vas lakše kontaktirati.

Još jedan način za proširiti potragu je kroz moć društvenih mreža. Objavite slike svog ljubimca, ime na koje se odaziva te vaše kontakt informacije. Svakako napišite u kojem području mislite da bi se trebao nalaziti.

Ako i dalje ne možete pronaći svog ljubimca, bitno je ne gubiti nadu. Životinje se znaju pojaviti u skloništima mjesecima ili čak godinama nakon što su izgubljeni.

Što napraviti ako pronađem izgubljenog ljubimca?

Ako imate sredstva, odnosno vodilicu ili transporter te se osjećate ugodno, uvijek možete privremeno udomiti ljubimca dok im pomažete pronaći njihovu obitelj. Ali, budite pažljivi kada pristupate uplašenoj životinji.

Druga opcija je odvesti životinju veterinaru da pogleda postoji li mikročip koji mogu očitati. Doduše, ovo zahtjeva malo više angažmana s vaše strane i nije uvijek pristupačno nakon potresa.

Ukoliko ne možete pričuvati ljubimca i nemate način za kontaktirati vlasnika, najbolje bi bilo odvesti životinju u lokalno sklonište. Tamo će biti na sigurnom te će ga obitelj vjerojatno doći potražiti.

 

Nadamo se da će vam ovih nekoliko natuknica pomoći u kriznoj situaciji. Ali, jednako toliko se nadamo da vam NIKAD neće zatrebati. Ostanite sigurni!

Ako vam je ovaj članak bio koristan podijelite ga s prijateljima koji su vlasnici ljubimaca i pomozite im da i oni znaju kako pomoći ljubimcu uslijed potresa!

Komentari 2
Pošalji svoj komentar

Tvoja ocjena

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Drugi su komentirali
Brigita Ćurković 05.01.2021.
Pozdrav. Dobar clanak, no mene vise brinu mace, cini mi se da je sa psima laske u ovakvim situacijama jer su vise priverzeni vlasniku i prate vlasnika. Imam macu koja je svaki puta do sada prilikom jaceg potresa pobjegla pod krevet i nemoguce je doci do nje, obzirom na velicini i tezinu kreveta, a nisam toliko brza da bi je mogla odmah uhvatiti i staviti u transporter, je li u ovom slucaju bolje ostaviti macu na sigurnom (zivotinja se ipak u ovakim situacijama bolje pobrine za sebe) ? Hvala. Lp
Davorka 01.01.2021.
Hvala. Želim vam sretnu i uspješnu Novu 2021. bez potresa ????
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid
Zendesk LiveChat
Google Ads

Google tag manager
Google ecommerce
Facebook pixel