Filtriranje Odaberi kategoriju

Sve što #ClanObitelji treba - ostvari 10% popusta na 5400+ proizvoda uz promo kod PHS-TRAVANJ24  Kreni>

0 kom 0,00 0
Datum objave: 26.10.2020

Kako pomoći divljim ptičicama?

Pružite im sklonište!

Poigrajte se oko izrade kućice. Ako vam to i ne uspije, nije bitno, jer ste proveli kvalitetno vrijeme s ukućanima i stvorili nezaboravna sjećanja.

Sve što trebate je dobra lokacija u dvorištu ili na balkonu koja mora biti zaklonjena od vjetra i kiše te na povišenom mjestu kako ih mace ne bi dohvatile.

Ukoliko biste radije kupili gotovu kućicu, zavirite u našu ponudu kućica za vanjske ptice ovdje.

Čime hraniti vanjske ptice?

Osim dobrog skrovišta tijekom niskih temperatura, kalorična ishrana osigurava im dovoljno energije. Naime, veliki dio energije troši se na grijanje organizma. Ukoliko ptice stvore masne zalihe manje će energije trošiti na grijanje, odnosno, imati će toplinsku izolaciju te depo iz kojeg mogu oslobađati energiju.

Što sve spada pod kaloričnu hranu?

Orašasti plodovi izvrstan su izvor zdravih masnoća, naravno, ne slani i prepečeni

Različite masnije sjemenke kao što su sjemenke suncokreta, konoplje, proso ili niger možete pomiješati sa svinjskom masti te napraviti lojnicu. Mješavinu sjemenki možete staviti i u maslac od kikirikija (bez aditiva) - također izvrstan izvor energije - te instalirati na povišeno mjesto. Ukoliko nemate vremena ili niste sigurni kako napraviti lojnicu, kupite gotove lojne kugle ili gotove mješavine Food Kit.

Kako servirati hranu za vanjske ptice?

Navedene sjemenke možete servirati i posebno u hranilicama sa ili bez dodatne masnoće. Za njih, kao i za kućicu, potražite mjesto dalje od opasnosti. Postoje razne mogućnosti izrade hranilica. Naša preporuka su Ferplast F9 ili Padovan hranilice.

Jedu li vanjske ptice samo sjemenke?

Neke ptičice ne jedu samo sjemenke već su im potrebni i insekti. To im možete pružiti kupnjom Padovan Granpatee s insektima za ptice. Također, možete im ponuditi hranu koja sadrži jaja Padovan Ovomix, jer takva hrana povećava unos hranjivih tvari u određenim fazama života ptice (npr. mitarenje, leženje jaja, stres).

S vremena na vrijeme ponudite im bobičasto i svježe voće ili gotovu hranu Padovan Granpatee s voćem. U obzir dolaze i kokice ali naravno ne slane, samo oprezno s njima jer ih vole i ostale životinje pa bi bilo dobro ponuditi ih dalje od hranilice.

Kada ste im namjestili hranilicu ili kućicu na sigurno mjesto, ne preostaje vam ništa drugo nego zauzeti poziciju na prozoru ili u dvorištu s fotoaparatom ili dalekozerom i zajedno s djecom dokumentirati goste za Vašim švedskim stolom.

Uživajte u promatranju tj. ptičarenju u dobrom društvu.

Senka Sokolić Rašić, dr. vet. med.
Pet Home Shop Zagreb

Komentari 0
Pošalji svoj komentar

Tvoja ocjena

Tvoj email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar.
Drugi su komentirali
Trenutno nema komentara
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid
Zendesk LiveChat
Google Ads

Google tag manager
Google ecommerce
Facebook pixel